Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sajtos-tejfölös pogácsa recept

Sajtos-tejfölös pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 1 tk só
    • 3 dkg friss élesztő
    • 1 dl tej
    • 1 kk cukor
    • 8 dkg reszelt sajt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 20 dkg margarin
    • 3 ek tejföl (kb. 1,5 dl)

    Tetejére:

    • 1 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
    • 7 dkg reszelt sajt a szóráshoz

    Elkészítése:

    Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a cukorral megszórva hagyjuk felfutni. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a reszelt sajtot, elmorzsoljuk benne a margarint.

    Majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, összeállítjuk a tésztát, lassan adagolva a tejfölt. Rugalmas tésztát dagasztunk.

    Meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    Lisztezett felületre borítjuk, majd kb. fél cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.

    Hajtogatjuk, amit a következő módon végzünk. A tésztát képzeletben három vízszintes sávra osztunk, először a felső harmadot hajtjuk középre, majd az alsó harmadot emeljük a középsőre. Ezután a bal oldali tésztarészt hajtjuk középre, majd a jobb oldalit rá.

    Letakarva kb. 20 percet pihentetjük. Ezután még kétszer ismételjük a hajtogatást.

    Közben egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.

    A tészták kb. másfél ujjnyi vastagra elnyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk. Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, a tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb.

    A tojást kicsit felverjük, lekenjük a pogácsák tetejét és megszórjuk kevés reszelt sajttal.

    Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb. 20-25 percet. 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.

    Tipp:

    Nagyon finom, a belseje puha, a tetején pedig ropog a sajt. Sokan idegenkednek a hajtogatástól, de szerintem megéri az időráfordítás, mert amellett, hogy szebb is a pogácsa, sokkal könnyebb és légiesebb a tésztája.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá