Sajtos-tejfölös pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás sárgája
  • 20 dkg margarin
  • 3 ek tejföl (kb. 1,5 dl)

Tetejére:

  • 1 kisebb tojás a lekenéshez
  • 7 dkg reszelt sajt a szóráshoz

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a cukorral megszórva hagyjuk felfutni. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a reszelt sajtot, elmorzsoljuk benne a margarint.

Majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, összeállítjuk a tésztát, lassan adagolva a tejfölt. Rugalmas tésztát dagasztunk.

Meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett felületre borítjuk, majd kb. fél cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.

Hajtogatjuk, amit a következő módon végzünk. A tésztát képzeletben három vízszintes sávra osztunk, először a felső harmadot hajtjuk középre, majd az alsó harmadot emeljük a középsőre. Ezután a bal oldali tésztarészt hajtjuk középre, majd a jobb oldalit rá.

Letakarva kb. 20 percet pihentetjük. Ezután még kétszer ismételjük a hajtogatást.

Közben egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tészták kb. másfél ujjnyi vastagra elnyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk. Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, a tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb.

A tojást kicsit felverjük, lekenjük a pogácsák tetejét és megszórjuk kevés reszelt sajttal.

Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb. 20-25 percet. 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Nagyon finom, a belseje puha, a tetején pedig ropog a sajt. Sokan idegenkednek a hajtogatástól, de szerintem megéri az időráfordítás, mert amellett, hogy szebb is a pogácsa, sokkal könnyebb és légiesebb a tésztája.