Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sajtos párnácska recept

Sajtos párnácska
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább


  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 1 kg BL55 finomliszt
    • 35 dkg sertészsír (zsírszalonnából kisütött, vagy 50 dkg margarin)
    • 2,5 dl tejföl (20%-os)
    • 3 tojás
    • 1 ek só (csapott)
    • 35 dkg trappista sajt

    Kovász:

    • 5 dkg élesztő
    • 2,5 dl tej
    • 3 tk cukor
    • 1 dkg finomliszt

    Tetejére:

    • 2 tojás
    • 30 dkg trappista sajt

    Elkészítése:

    Kovász készítése:

    2,5 dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, a belemorzsolt élesztőt, a tetejét meghintjük kevéske liszttel (jobban beindul tőle az élesztő), lefedjük, és meleg helyre tesszük.

    Kb. 15 perc múlva a kovászunk szépen feljön, ekkor már össze is állíthatjuk a tésztánkat.

    Tészta készítése:

    Az átszitált lisztet keverőtálba öntjük, közepébe mélyedést formázunk. Beleöntjük a kovászt, a tojásokat és a sót. Jól elkeverjük, utána jöhet a zsiradék, a tejföl és a lereszelt sajt.

    Mindezeket jól összedolgozzuk mindaddig, amíg szép homogén szerkezetű tésztát nem kapunk. Azaz a tészta könnyen elválik a tálunk falától és a kezünktől is.

    Letakarva pihentetjük kicsit, az élesztőt hagyjuk dolgozni a tésztánkban. A sütőt 170 C fokra előmelegítjük.

    Mikor már kicsit megdagadt a tésztánk, kiborítjuk lisztezett nyújtódeszkára. Téglalap alakúra nyújtjuk, legalább másfél centisre. Tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk gazdagon reszelt sajttal. Amikor az egész tészta felületét megszórtuk, kezünkkel a sajtot finoman belenyomkodjuk, hogy könnyebben lehessen vágni.

    Lisztbe mártott késsel 3 cm széles csíkokat vágunk, majd keresztben is, hogy szép téglalapokat kapjunk. Ezután már csupán annyi a teendőnk, hogy tepsibe rendezzük a kivágott sajtos tésztánkat, kb. fél cm távolságra egymástól, hogy legyen helye még a sütőben is kelni, növekedni.

    Kb. 20 perc sütés elegendő is, lényeg, hogy sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Mikor szépen megpirult a tésztánk teteje, már vehetjük is ki a sütőből. Lapátkanállal bátran alányúlva kiszedjük a tepsiből, és ízlésesen egy tálra halmozzuk. Amint langyosra hűlt, már lehet is fogyasztani. Jó étvágyat hozzá!

    Tipp:


    sütési hőfok: 170°C
    sütési mód: alul-felül sütés
    költség: 1500 Ft

    A sajtos párnácska kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 367 kcal
    Fehérje: 12 g
    Szénhidrát: 27 g
    Zsír: 22 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek