Hozzávalók:
Tészta:
Kovász:
Tetejére:
Elkészítése:
2,5 dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, a belemorzsolt élesztőt, a tetejét meghintjük kevéske liszttel (jobban beindul tőle az élesztő), lefedjük, és meleg helyre tesszük.
Kb. 15 perc múlva a kovászunk szépen feljön, ekkor már össze is állíthatjuk a tésztánkat.
Az átszitált lisztet keverőtálba öntjük, közepébe mélyedést formázunk. Beleöntjük a kovászt, a tojásokat és a sót. Jól elkeverjük, utána jöhet a zsiradék, a tejföl és a lereszelt sajt.
Mindezeket jól összedolgozzuk mindaddig, amíg szép homogén szerkezetű tésztát nem kapunk. Azaz a tészta könnyen elválik a tálunk falától és a kezünktől is.
Letakarva pihentetjük kicsit, az élesztőt hagyjuk dolgozni a tésztánkban. A sütőt 170 C fokra előmelegítjük.
Mikor már kicsit megdagadt a tésztánk, kiborítjuk lisztezett nyújtódeszkára. Téglalap alakúra nyújtjuk, legalább másfél centisre. Tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk gazdagon reszelt sajttal. Amikor az egész tészta felületét megszórtuk, kezünkkel a sajtot finoman belenyomkodjuk, hogy könnyebben lehessen vágni.
Lisztbe mártott késsel 3 cm széles csíkokat vágunk, majd keresztben is, hogy szép téglalapokat kapjunk. Ezután már csupán annyi a teendőnk, hogy tepsibe rendezzük a kivágott sajtos tésztánkat, kb. fél cm távolságra egymástól, hogy legyen helye még a sütőben is kelni, növekedni.
Kb. 20 perc sütés elegendő is, lényeg, hogy sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Mikor szépen megpirult a tésztánk teteje, már vehetjük is ki a sütőből. Lapátkanállal bátran alányúlva kiszedjük a tepsiből, és ízlésesen egy tálra halmozzuk. Amint langyosra hűlt, már lehet is fogyasztani. Jó étvágyat hozzá!
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
költség: 1500 Ft