Sajtos kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt átszitálva
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 3 dkg friss élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1,5 dl langyos tej
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- 140 g tejföl
Töltelék:
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg reszelt (trappista) sajt
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 evőkanál tej
- 4-5 dkg reszelt (trappista) sajt
Elkészítése:
Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt, a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
Összegyúrjuk, rögtön kinyújtjuk téglalap alakúra kb 7 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és feltekerjük, mint a bejglit. Letakarjuk, hogy ne száradjon ki és pihentetjük 25-30 percig.
Ezután kettévágjuk középen (két egyforma részre). Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra kb 30*40 cm-es téglalapra, hogy 4-5 mm vastag legyen.
Szeleteljük fel a téglalapot 7 egyforma háromszögre. Feltekerjük mindegyiket és kifli alakúra formázzuk. A másik tésztával is ugyanígy járjunk el (kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük, kiflivé formázzuk, tehát így összesen 14 kiflink lesz).
A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben kb 16-18 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Nem változtatok a megadott mennyiségekewn, kipróbált, jól bevált recept. Javaslom, hogy próbálják elkészíteni azok is, akik eddig idegenkedtek a kelt tészták készítésétől, nem fognak csalódni!!!
A sajtos kifli kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 11 g
Szénhidrát: 31 g
Zsír: 20 g