Sajtos kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
55 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos kifli

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt átszitálva
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
  • 140 g tejföl

Töltelék:

  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg reszelt (trappista) sajt

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • 4-5 dkg reszelt (trappista) sajt

Elkészítése:

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt, a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk.

Összegyúrjuk, rögtön kinyújtjuk téglalap alakúra kb 7 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és feltekerjük, mint a bejglit. Letakarjuk, hogy ne száradjon ki és pihentetjük 25-30 percig.

Ezután kettévágjuk középen (két egyforma részre). Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra kb 30*40 cm-es téglalapra, hogy 4-5 mm vastag legyen.

Szeleteljük fel a téglalapot 7 egyforma háromszögre. Feltekerjük mindegyiket és kifli alakúra formázzuk. A másik tésztával is ugyanígy járjunk el (kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük, kiflivé formázzuk, tehát így összesen 14 kiflink lesz).

A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben kb 16-18 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Nem változtatok a megadott mennyiségekewn, kipróbált, jól bevált recept. Javaslom, hogy próbálják elkészíteni azok is, akik eddig idegenkedtek a kelt tészták készítésétől, nem fognak csalódni!!!