Hajtogatott-leveles töpörtyűs pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- 2-3 ek fehérbor
- 35 dkg darált töpörtyű
- 15 dkg margarin
- 2-3 tk só
- őrölt bors
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Elkészítése:
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet és elkeverjük benne a sót és borsot, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ekkor hozzáadjuk a tejfölt, bort és az élesztős tejet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és kb 10 percig dagasztjuk.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt és feltekerjük, mint a bejglit. Sodrófával kissé ellapítjuk, majd egymásra hajtogatjuk a tészta széleit, mintha egy könyvet csuknánk be. Letakarva 30 percig kelesztjük.
A nyújtást és pihentetést még kétszer megismételjük, közte pedig 30 percet pihentetjük. Összesen háromszor hajtogatjuk és pihentetjük.
Végül a kész tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk és tetszőleges méretű szaggatóval kiszúrjuk. A kész pogácsákat a tenyerünk között kissé megsodorjuk.
A kiszaggatott pogácsákat egy sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, egymástól távolabb. A toját enyhén felverjük és lekenjük vele a pogácsák tetejét, vigyázva, hogy az oldalára ne folyjon le, különben nem emelkednem keg szépen. 30 percig pihentetjük a pogácsákat a tepsiben.
A sütőt 180 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben kb 15-20 percig sütjük. A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.
Tálaláskor egy finom leves kísérőjeként is kínálhatjuk.