Hagymás-zsíros pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 15 dkg (kacsa, liba vagy sertés)zsír
- 3 fej vörös vagy lilahagyma
- 0,5 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 1 csapott ek só
- 330 g tejföl
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tetejére:
- 1 enyhén felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag vagy kömény, de el is maradhat
Elkészítése:
A hagymákat meghámozzuk és apróra vágjuk. A zsírt felolvasztjuk és felforrósítjuk, majd megpirítjuk rajta a hagymát, végül kihűtjük.
A tejhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
Egy edénybe mérjük a lisztet, majd belekeverjük a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, tojást és az élesztős tejet és elkezdjük összeállítani a tésztát. Félidőben hozzáadjuk a megpirított hagymát a zsírral és az egészet öddzedolgozzuk, majd dagasztjuk.
Letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kissé tágyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
A pogácsákat tepsibe sorakoztatjuk és kb 20-30 percig kelesztjük.
Közben a sütőt 200 fokra, alul-felül sütéssel bemelegítjük.
A pogácsákat megkenjük tojással, megszórhatjuk magokkal, ha szeretnénk, majd kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.