Hagymás-zsíros pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 15 dkg (kacsa, liba vagy sertés)zsír
  • 3 fej vörös vagy lilahagyma
  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csapott ek só
  • 330 g tejföl
  • 1 tojás

Tetejére:

  • 1 enyhén felvert tojás
  • szezámmag vagy kömény, de el is maradhat

Elkészítése:

A hagymákat meghámozzuk és apróra vágjuk. A zsírt felolvasztjuk és felforrósítjuk, majd megpirítjuk rajta a hagymát, végül kihűtjük.

A tejhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.

Egy edénybe mérjük a lisztet, majd belekeverjük a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, tojást és az élesztős tejet és elkezdjük összeállítani a tésztát. Félidőben hozzáadjuk a megpirított hagymát a zsírral és az egészet öddzedolgozzuk, majd dagasztjuk.

Letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kissé tágyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.

A pogácsákat tepsibe sorakoztatjuk és kb 20-30 percig kelesztjük.

Közben a sütőt 200 fokra, alul-felül sütéssel bemelegítjük.

A pogácsákat megkenjük tojással, megszórhatjuk magokkal, ha szeretnénk, majd kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.