Fehérboros tepertős pogácsa recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 28 dkg tepertő (ledarálva)
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg élesztő
- 2 dkg só
- 2 dl folyadék (tej, víz vagy fehérbor)
- bors
- pirospaprika
Elkészítése:
Az élesztőt kevés vízben feloldjuk és felfuttatjuk, majd az összes hozzávalót összegyúrjuk, és a tésztát 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, majd egy szimpla hajtást végzünk rajta: képzeletben három részre osztjuk egy fekvő téglalap formában, egyik oldalát középre hajtjuk, majd ráhajtjuk a másik oldalt is. Ezután 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk – nem túl vékonyra.
A tésztát úgy nyújtjuk, hogy vastagsága a kiszúró magasságának háromnegyedéig érjen. Ha négyzetekre szeretnénk vágni, akkor kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét késsel becsíkozzuk, majd enyhén felvert tojással lekenjük. Ezután kiszaggatjuk vagy késsel 2,5×2,5 cm-es kockákra vágjuk.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük légkeveréses módra, és a tésztát kb. 20 percig sütjük.
Én fehérbort használtam, és az élesztőhöz csak egy kevés vizet, de tejjel is helyettesíthető. Ha finom, ízes tepertőt találunk, az még jobb ízt ad – nekem sajnos csak bolti jutott, aminek nem sok íze volt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A mákos guba ezer arca-pohárdesszerttől tortáig
Unod a hagyományos mákos gubát? Itt az ideje kísérletezni! Összegyűjtöttünk
Tovább olvasom »
8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »