Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Leveles tepertős pogácsa recept

Leveles tepertős pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 40 dkg búzaliszt
    • 1 dl 20 %-os tejföl (vagy kefir)
    • 25 g élesztő
    • 1 dl tej
    • 1 kk kristálycukor
    • 2 evőkanál bor (fehér, száraz)
    • 2 kávéskanál só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg margarin

    A rétegezéshez:

    • 30 dkg darált tepertő
    • őrölt fekete bors
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóit egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

    A tepertőt ledaráljuk (nekünk jobban ízlik, ha csak összedarabolom késsel) és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tésztát 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, majd a tepertő felét rákenjük. Alulról és felültről is ráhajtjuk a tésztát, majd jobbról és balról is. 30 percig pihentetjük, újra kinyújtjuk, rákenjük a maradék tepertőt és újra hajtogatjuk.

    A 30 perc leteltével kinyújtjuk 1,5 cm vastagra, a tetejét berácsozzuk és kiszaggatjuk.
    tepertős-pogácsa
    Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb. A tetejét felvert tojással kenjük meg, vigyázva, hogy ne csorogjon le, mert akkor nem nőnek meg eléggé a pogácsák. Pihentetjük 15-20 percig, majd 180 fokon kb 15-20 perc alatt megsütjük.

    Tipp:

    Ezt a tésztát sajttal is érdemes elkészíteni, kiváltva a tepertőt. Ha kipróbálod, rabja leszel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá