Leveles tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Leveles tepertős pogácsa

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 1 dl 20 %-os tejföl (vagy kefir)
  • 25 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 2 evőkanál bor (fehér, száraz)
  • 2 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin

A rétegezéshez:

  • 30 dkg darált tepertő
  • őrölt fekete bors
  • 1 tojás

Elkészítése:

A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóit egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

A tepertőt ledaráljuk (nekünk jobban ízlik, ha csak összedarabolom késsel) és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tésztát 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, majd a tepertő felét rákenjük. Alulról és felültről is ráhajtjuk a tésztát, majd jobbról és balról is. 30 percig pihentetjük, újra kinyújtjuk, rákenjük a maradék tepertőt és újra hajtogatjuk.

A 30 perc leteltével kinyújtjuk 1,5 cm vastagra, a tetejét berácsozzuk és kiszaggatjuk.
tepertős-pogácsa
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb. A tetejét felvert tojással kenjük meg, vigyázva, hogy ne csorogjon le, mert akkor nem nőnek meg eléggé a pogácsák. Pihentetjük 15-20 percig, majd 180 fokon kb 15-20 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Ezt a tésztát sajttal is érdemes elkészíteni, kiváltva a tepertőt. Ha kipróbálod, rabja leszel.