Burgonyás kiflik recept
Elkészítése:
A langyos tejbe egy csipet cukrot teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Közben előkészítjük a többi alapanyagot: a lisztet összekeverjük a sóval. Amikor az élesztő felfutott, a liszthez hozzáadjuk az áttört, főtt burgonyát, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és az olívaolajat.
Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, majd kézzel gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk. A tésztát három egyforma darabra osztjuk, kis cipókat formázunk belőlük, és letakarva 25 percig pihentetjük. Pihentetés után a cipókat palacsinta méretű körökre nyújtjuk, majd mindegyiket nyolc egyenlő cikkelyre vágjuk.
A cikkelyeket a szélesebb végétől kifli formájúra tekerjük fel, majd a kifliket további 10 percig pihentetjük. Ezután a felvert tojással megkenjük őket, és ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, köménymaggal, pirospaprikával vagy reszelt sajttal.
Az előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt arany barnára sütjük.
Tipp:
Ez a krumplis kifli igazi konyhai sikerélmény! Először kicsit izgultam, hogy jól sikerül-e a tészta, de a burgonyától végül isteni puha és ízes lett. A kiflik formázása külön szórakoztató volt, és a szezámmag, kömény meg a pirospaprika igazán feldobta a tetejüket. Amikor kisült, az egész konyhát belengte a friss pékáru illata, és alig bírtuk kivárni, hogy picit hűljenek. Egy biztos, ezt a receptet rendszeresen elő fogom venni, mert mindenki imádta!