Fokhagymás sajtos muffin recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 0,5 tk só
- 2 ek olvasztott vaj
- 1 tk cukor
- 0,5 dl langyos tej
- 0,5 dl langyos víz
- 2 tk szárított porélesztő
Öntet:
- 4 ek olvasztott vaj
- 1 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymapor
- 2 ek reszelt parmezán
- 1 csokor petrezselyem
- só
- 10-15 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Az élesztőt beleszórjuk a cukros, langyos tejbe és hagyjuk felfutni.
A vajat felolvasztjuk és kihűtjük. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a langyos vizet, az olvasztott vajat és a felfutott élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk. Meleg helyre félretesszük kelni.
4 ek vajat megolvasztunk egy akkora edényben, amiben meg tudjuk forgatni majd a tésztát. Belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk és elkeverjük az apróra vágott petrezselyemmel is.
A 2 féle reszelt sajtot elkeverjük.
A megkelt tésztából diónyi gombócokat szakítunk, és a tenyerünkkel golyóvá formáljuk és belerakjuk a vajas mártásba. Amikor az összes tésztát kiadagoltuk, megszórjuk a reszelt sajtokkal és jól összeforgatjuk, hogy a vajas máz mindenhol befedje.
Előveszünk egy 12 db-os muffin formát. Mindegyik mélyedésbe teszünk 3 db fűszeres golyót. A formát nem szükséges előtte kivajazni, mert elég zsiradék van a tésztán.
Egy kicsit kelesztjük még meleg helyen (kb. 10-15 perc), majd 190 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Mielőtt kiszedjük, egy kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen szedjük ki a formából. Sajtkrémmel, sonkával tálaljuk.