Fokhagymás sajtos muffin

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Fokhagymás sajtos muffin

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 0,5 tk só
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl langyos tej
  • 0,5 dl langyos víz
  • 2 tk szárított porélesztő

Öntet:

  • 4 ek olvasztott vaj
  • 1 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymapor
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10-15 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

Az élesztőt beleszórjuk a cukros, langyos tejbe és hagyjuk felfutni.

A vajat felolvasztjuk és kihűtjük. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a langyos vizet, az olvasztott vajat és a felfutott élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk. Meleg helyre félretesszük kelni.

4 ek vajat megolvasztunk egy akkora edényben, amiben meg tudjuk forgatni majd a tésztát. Belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk és elkeverjük az apróra vágott petrezselyemmel is.

A 2 féle reszelt sajtot elkeverjük.

A megkelt tésztából diónyi gombócokat szakítunk, és a tenyerünkkel golyóvá formáljuk és belerakjuk a vajas mártásba. Amikor az összes tésztát kiadagoltuk, megszórjuk a reszelt sajtokkal és jól összeforgatjuk, hogy a vajas máz mindenhol befedje.

Előveszünk egy 12 db-os muffin formát. Mindegyik mélyedésbe teszünk 3 db fűszeres golyót. A formát nem szükséges előtte kivajazni, mert elég zsiradék van a tésztán.

Egy kicsit kelesztjük még meleg helyen (kb. 10-15 perc), majd 190 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Mielőtt kiszedjük, egy kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen szedjük ki a formából. Sajtkrémmel, sonkával tálaljuk.