Vasi pecsenye fokhagymaszósszal. recept
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéskaraj
- só
- őrölt bors
- tej
- kevés liszt
- néhány levél zsálya
- olaj a sütéshez
A fokhagymaszószhoz:
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 kanál mustár
- kevés só
- kevés frissen őrölt bors
- 1 kanál olaj
- 1 dl zöldség alaplé
- a tálaláshoz sült burgonya, befőtt
Elkészítése:
A karajszeleteket kiklopfoljuk, enyhén sós, borsos tejbe áztatjuk, amibe zsályaleveleket is vágunk. Másnap a húst lecsöpögtetjük, leszárítjuk, lisztbe forgatjuk, majd kevés olajon mindkét oldalán egyenletesen megsütjük (a lisztbe tehető ízlés szerint őrölt pirospaprika is). Tepsiben is süthetjük a hússzeleteket.
Forró olajban megsütjük a kockára vágott krumplit, amit köretként adunk a pecsenye mellé.
Ezalatt elkészítjük a fokhagymaszószt is. Kevés olajba fokhagymanyomóval belepréseljük a fokhagymát, enyhén pirítjuk, de vigyázunk ne égjen meg. Felöntjük kevés alaplével, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a mustárt. Jól elkeverjük, majd besűrítjük.
A pecsenyét a sült krumplival, a fokhagymaszósszal, és savanyúság helyett befőttel tálaljuk. a befőtt édeskés íze kihangsúlyozza a fokhagymamártással kínált hús pikánsságát.