Vasi pecsenye fokhagymaszósszal.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéskaraj
  • őrölt bors
  • tej
  • kevés liszt
  • néhány levél zsálya
  • olaj a sütéshez

A fokhagymaszószhoz:

  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál mustár
  • kevés só
  • kevés frissen őrölt bors
  • 1 kanál olaj
  • 1 dl zöldség alaplé
  • a tálaláshoz sült burgonya, befőtt

Elkészítése:

A karajszeleteket kiklopfoljuk, enyhén sós, borsos tejbe áztatjuk, amibe zsályaleveleket is vágunk. Másnap a húst lecsöpögtetjük, leszárítjuk, lisztbe forgatjuk, majd kevés olajon mindkét oldalán egyenletesen megsütjük (a lisztbe tehető ízlés szerint őrölt pirospaprika is). Tepsiben is süthetjük a hússzeleteket.

Forró olajban megsütjük a kockára vágott krumplit, amit köretként adunk a pecsenye mellé.

Ezalatt elkészítjük a fokhagymaszószt is. Kevés olajba fokhagymanyomóval belepréseljük a fokhagymát, enyhén pirítjuk, de vigyázunk ne égjen meg. Felöntjük kevés alaplével, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a mustárt. Jól elkeverjük, majd besűrítjük.

A pecsenyét a sült krumplival, a fokhagymaszósszal, és savanyúság helyett befőttel tálaljuk. a befőtt édeskés íze kihangsúlyozza a fokhagymamártással kínált hús pikánsságát.