Töltött sertéstarja recept
Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 db csirkemáj
- 25 dkg gomba
- 2-3 zsemle (szikkadt)
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- só (ízlés szerint)
- 1 tk ételízesítő
- őrölt feketebors (ízlés szerint)
- 1 kk őrölt majoránna
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 2 ek étolaj
Töltött húshoz:
- 1,5-2 kg-os sertés tarja (egészben)
- 1 tk só
- 1 tk ételízesítő
- őrölt majoránna (ízlés szerint)
- kakukkfű (ízlés szerint)
- az előzőleg elkészített, kihűtött töltelék
- 1,5 dl víz
- 5-6 ek sertészsír
Elkészítése:
A töltelék elkészítésével kezdjük, mert annak ki kell hűlni, mielőtt megtöltenénk vele a húst.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát tisztítsuk meg, törjük ki a tönköt, majd vágjuk fel kisebb, vékony csíkokra. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A csirkemájat vágjuk fel kisebb darabokra. A szikkadt zsemlét áztassuk be vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a majoránnával, majd addig pároljuk, míg elpárolog a leve.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel és kevergetve süssük egy-két percig.
Ezután csipkedjük hozzá az előzőleg vízbe áztatott és alaposan kinyomkodott zsemlét, keverjük alaposan össze, majd egyesével üssük bele a tojásokat, szintén alaposan keverjük össze és süssük egy-két percig, hogy a töltelék összeálljon (közben kóstoljuknés ha szükséges ízesítsünk utána).
Amikor a töltelék elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk vele a húst.
Az egyben megvásárolt sertéstarját egy éles késsel vágjuk, nyissuk szét úgy, hogy egy szép, nagyobb darab húst kapjunk (közben arra figyeljünk, nehogy vékony legyen a hús és kiszakadjon, mert akkor kifolyik sütés közben a töltelék).
Ezután a hús mindkét oldalát sózzuk, majd a kiterített húsra kenjük rá a tölteléket.
Ezután tekerjük fel, majd hústűvel zárjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét, és ne folyjon ki a töltelék (ízlés szerint pl spárgával is átköthetjük a megtöltött húst).
Egy nagyobb tepsit kenjünk ki vékonyan zsírral, öntsük bele a vizet, helyezzük bele a megtöltött húst, szórjuk meg az ételízesítővel és a fűszerekkel, majd fedjük le a tepsit alufóliával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, kb két óra alatt pároljuk puhára a húst.
Ezután vegyük le a fóliát, öntsük le a párolóvizet, majd kanalazzuk a hús mellé a sertészsírt, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra (sütés közben többször locsoljuk meg a zsírral).
Amikor a hús szép pirosra sült, egy kanállal merjük ki a tepsiből a zsírt és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a húst (én előző nap megsütöttem, majd másnap szépen feltudtam szeletelni).
Tipp:
Tálaláskor a felszeletelt töltött húst ízlés szerint kínálhatjuk pl franciasalátával, krumplisalátával vagy éppen ízlés szerinti körettel.