Töltött sertéstarja recept

Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 db csirkemáj
- 25 dkg gomba
- 2-3 zsemle (szikkadt)
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- só (ízlés szerint)
- 1 tk ételízesítő
- őrölt feketebors (ízlés szerint)
- 1 kk őrölt majoránna
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 2 ek étolaj
Töltött húshoz:
- 1,5-2 kg-os sertés tarja (egészben)
- 1 tk só
- 1 tk ételízesítő
- őrölt majoránna (ízlés szerint)
- kakukkfű (ízlés szerint)
- az előzőleg elkészített, kihűtött töltelék
- 1,5 dl víz
- 5-6 ek sertészsír
Elkészítése:
A töltelék elkészítésével kezdjük, mert annak ki kell hűlni, mielőtt megtöltenénk vele a húst.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát tisztítsuk meg, törjük ki a tönköt, majd vágjuk fel kisebb, vékony csíkokra. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A csirkemájat vágjuk fel kisebb darabokra. A szikkadt zsemlét áztassuk be vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a majoránnával, majd addig pároljuk, míg elpárolog a leve.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel és kevergetve süssük egy-két percig.
Ezután csipkedjük hozzá az előzőleg vízbe áztatott és alaposan kinyomkodott zsemlét, keverjük alaposan össze, majd egyesével üssük bele a tojásokat, szintén alaposan keverjük össze és süssük egy-két percig, hogy a töltelék összeálljon (közben kóstoljuknés ha szükséges ízesítsünk utána).
Amikor a töltelék elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk vele a húst.
Az egyben megvásárolt sertéstarját egy éles késsel vágjuk, nyissuk szét úgy, hogy egy szép, nagyobb darab húst kapjunk (közben arra figyeljünk, nehogy vékony legyen a hús és kiszakadjon, mert akkor kifolyik sütés közben a töltelék).
Ezután a hús mindkét oldalát sózzuk, majd a kiterített húsra kenjük rá a tölteléket.
Ezután tekerjük fel, majd hústűvel zárjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét, és ne folyjon ki a töltelék (ízlés szerint pl spárgával is átköthetjük a megtöltött húst).
Egy nagyobb tepsit kenjünk ki vékonyan zsírral, öntsük bele a vizet, helyezzük bele a megtöltött húst, szórjuk meg az ételízesítővel és a fűszerekkel, majd fedjük le a tepsit alufóliával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, kb két óra alatt pároljuk puhára a húst.
Ezután vegyük le a fóliát, öntsük le a párolóvizet, majd kanalazzuk a hús mellé a sertészsírt, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra (sütés közben többször locsoljuk meg a zsírral).
Amikor a hús szép pirosra sült, egy kanállal merjük ki a tepsiből a zsírt és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a húst (én előző nap megsütöttem, majd másnap szépen feltudtam szeletelni).
Tipp:
Tálaláskor a felszeletelt töltött húst ízlés szerint kínálhatjuk pl franciasalátával, krumplisalátával vagy éppen ízlés szerinti körettel.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »