Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Töltött sertéstarja recept

Töltött sertéstarja
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Töltelékhez:

    • 1 fej vöröshagyma
    • 4-5 db csirkemáj
    • 25 dkg gomba
    • 2-3 zsemle (szikkadt)
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
    • só (ízlés szerint)
    • 1 tk ételízesítő
    • őrölt feketebors (ízlés szerint)
    • 1 kk őrölt majoránna
    • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
    • 2 ek étolaj

    Töltött húshoz:

    • 1,5-2 kg-os sertés tarja (egészben)
    • 1 tk só
    • 1 tk ételízesítő
    • őrölt majoránna (ízlés szerint)
    • kakukkfű (ízlés szerint)
    • az előzőleg elkészített, kihűtött töltelék
    • 1,5 dl víz
    • 5-6 ek sertészsír

    Elkészítése:

    A töltelék elkészítésével kezdjük, mert annak ki kell hűlni, mielőtt megtöltenénk vele a húst.

    A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát tisztítsuk meg, törjük ki a tönköt, majd vágjuk fel kisebb, vékony csíkokra. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A csirkemájat vágjuk fel kisebb darabokra. A szikkadt zsemlét áztassuk be vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki.

    Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a majoránnával, majd addig pároljuk, míg elpárolog a leve.

    Ezután adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel és kevergetve süssük egy-két percig.

    Ezután csipkedjük hozzá az előzőleg vízbe áztatott és alaposan kinyomkodott zsemlét, keverjük alaposan össze, majd egyesével üssük bele a tojásokat, szintén alaposan keverjük össze és süssük egy-két percig, hogy a töltelék összeálljon (közben kóstoljuknés ha szükséges ízesítsünk utána).

    Amikor a töltelék elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk vele a húst.

    Az egyben megvásárolt sertéstarját egy éles késsel vágjuk, nyissuk szét úgy, hogy egy szép, nagyobb darab húst kapjunk (közben arra figyeljünk, nehogy vékony legyen a hús és kiszakadjon, mert akkor kifolyik sütés közben a töltelék).

    Ezután a hús mindkét oldalát sózzuk, majd a kiterített húsra kenjük rá a tölteléket.

    Ezután tekerjük fel, majd hústűvel zárjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét, és ne folyjon ki a töltelék (ízlés szerint pl spárgával is átköthetjük a megtöltött húst).

    Egy nagyobb tepsit kenjünk ki vékonyan zsírral, öntsük bele a vizet, helyezzük bele a megtöltött húst, szórjuk meg az ételízesítővel és a fűszerekkel, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, kb két óra alatt pároljuk puhára a húst.

    Ezután vegyük le a fóliát, öntsük le a párolóvizet, majd kanalazzuk a hús mellé a sertészsírt, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra (sütés közben többször locsoljuk meg a zsírral).

    Amikor a hús szép pirosra sült, egy kanállal merjük ki a tepsiből a zsírt és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a húst (én előző nap megsütöttem, majd másnap szépen feltudtam szeletelni).

    Tipp:

    Tálaláskor a felszeletelt töltött húst ízlés szerint kínálhatjuk pl franciasalátával, krumplisalátával vagy éppen ízlés szerinti körettel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá