Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Töltött oldalas recept

Töltött oldalas
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 2-4 kg oldalas
    • 2 ek zsír
    • 2 zsemle
    • 1 nagyobb vöröshagyma
    • 1 csokor csombor
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 1 csokor tárkony
    • 4 főtt  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10-15 dkg szegfű-, vagy csiperke gomba
    • 2 dl száraz vörösbor
    • 1 kk majoránna
    • 2 szál kakukkfű
    • 1 közepes citrom
    • néhány szegfűszeg (elhagyható)
    • frissen őrölt fekete bors
    • 2 kg burgonya a köretnek

    Elkészítése:

    Amikor veszed az oldalast, kérd meg a hentest, hogy a csontos részét középen üsse meg, ezáltal eltöri az ívelt bordacsontokat, és “egyenes” lesz az oldalas. Otthon óvatosan felszúrod a csontok mentén, vigyázva arra, hogy át ne szúrd a húst, mert akkor a sütésnél kifolyik a töltelék. (Ha a hentest megkéred, akkor ezt is megteszi.)

    A két zsemlét vörösborban beáztatod, majd jól kicsavarod, a csirkemájat megtisztítod a hártyáktól, és egy éles késsel lekaparod. A főtt tojásokat apró kockára vágod, a zöldfűszereket összeaprítod.

    A vöröshagymát megtisztítod, és kockára vágod, majd forró olajba teszed a lekapart csirkemájjal együtt, és elkezded a dinsztelést.

    A gombát megtisztítod, és megmosod, majd apró kockára vágod ezt is, és a serpenyőbe teszed a hagyma és a máj mellé, majd tovább dinszteled őket kb. 10 percig. (Nem főzni, csak dinsztelni!) A vörösborból, amiben a zsemléket áztattuk, egy kicsit önthetsz a serpenyőbe.

    Miután mindent megtisztítottál, összedaraboltál, aprítottál, dinszteltél, lekapartál, kifacsartál,  fogsz egy jó nagy tálat és az összes hozzávalót jól összekevered.

    Az össze aprított fűszerre ráfacsarod a citrom levét, sózod és borsozod, majd alaposan bedörzsölöd az oldalast kívülről és belülről is. A sóval azért vigyázzál, hiszen a töltelékbe is tettél már.

    Az oldalast megtöltöd a töltelékkel, és nem összevarrod a nyílást, hanem egy kenyérnek levágod a végét, pont amekkora a nyílásba kell, és egyszerűen betapasztod vele.

    Fogj egy jó nagy edényt, a tűzhelyen gyorsan pirítsd meg az oldalas mindkét oldalát.

    Helyezd tepsibe, tegyél zsírt alá, és fóliával letakarva kezd el sütni 170 fokon. Időnként locsold meg a saját zsírjával és rozmaring ággal ecsetelgetheted.

    A fóliát az utolsó 15 percnél vedd le róla, hogy ropogós legyen az oldalas teteje.

    Tipp:

    Az egész sütési és előkészületi művelet kb. 2-4 órát vesz el a napodból, tehát érdemes előző nap előkészülnöd a sütésre.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá