Töltött oldalas

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Töltött oldalas

Hozzávalók:

  • 2-4 kg oldalas
  • 2 ek zsír
  • 2 zsemle
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 csokor csombor
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor tárkony
  • 4 főtt tojás
  • 10-15 dkg szegfű-, vagy csiperke gomba
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 kk majoránna
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 közepes citrom
  • néhány szegfűszeg (elhagyható)
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 kg burgonya a köretnek

Elkészítése:

Amikor veszed az oldalast, kérd meg a hentest, hogy a csontos részét középen üsse meg, ezáltal eltöri az ívelt bordacsontokat, és “egyenes” lesz az oldalas. Otthon óvatosan felszúrod a csontok mentén, vigyázva arra, hogy át ne szúrd a húst, mert akkor a sütésnél kifolyik a töltelék. (Ha a hentest megkéred, akkor ezt is megteszi.)

A két zsemlét vörösborban beáztatod, majd jól kicsavarod, a csirkemájat megtisztítod a hártyáktól, és egy éles késsel lekaparod. A főtt tojásokat apró kockára vágod, a zöldfűszereket összeaprítod.

A vöröshagymát megtisztítod, és kockára vágod, majd forró olajba teszed a lekapart csirkemájjal együtt, és elkezded a dinsztelést.

A gombát megtisztítod, és megmosod, majd apró kockára vágod ezt is, és a serpenyőbe teszed a hagyma és a máj mellé, majd tovább dinszteled őket kb. 10 percig. (Nem főzni, csak dinsztelni!) A vörösborból, amiben a zsemléket áztattuk, egy kicsit önthetsz a serpenyőbe.

Miután mindent megtisztítottál, összedaraboltál, aprítottál, dinszteltél, lekapartál, kifacsartál,  fogsz egy jó nagy tálat és az összes hozzávalót jól összekevered.

Az össze aprított fűszerre ráfacsarod a citrom levét, sózod és borsozod, majd alaposan bedörzsölöd az oldalast kívülről és belülről is. A sóval azért vigyázzál, hiszen a töltelékbe is tettél már.

Az oldalast megtöltöd a töltelékkel, és nem összevarrod a nyílást, hanem egy kenyérnek levágod a végét, pont amekkora a nyílásba kell, és egyszerűen betapasztod vele.

Fogj egy jó nagy edényt, a tűzhelyen gyorsan pirítsd meg az oldalas mindkét oldalát.

Helyezd tepsibe, tegyél zsírt alá, és fóliával letakarva kezd el sütni 170 fokon. Időnként locsold meg a saját zsírjával és rozmaring ággal ecsetelgetheted.

A fóliát az utolsó 15 percnél vedd le róla, hogy ropogós legyen az oldalas teteje.

Tipp:

Az egész sütési és előkészületi művelet kb. 2-4 órát vesz el a napodból, tehát érdemes előző nap előkészülnöd a sütésre.