Tepertő sütése recept

Hozzávalók:
- 1,3 kg zsírszalonna
- Kb. 0,5 dl víz
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A szalonnát megtisztítjuk, majd apróbb darabokra vágjuk. (Mi a bőrét levágtuk, mert úgy jobban szeretjük.) Egy közepes fazékba rakjuk, öntünk alá egy kevés vizet és nagyobb lángon elkezdjük sütni.
Amikor átpárolódott és a víz elfogyott alóla, akkor mérsékeljük a lángot, és gyakran kevergetve megsütjük.
Érdemes a végén figyelni, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz.
Ezután leszűrjük, és hagyjuk a felesleges zsírt lecsepegni.
Sóval meghintve kínáljuk.
A zsírt, pedig ha már kicsit hűlt, akkor mennyiségtől függően zsíros kupába, vagy befőttes üvegbe töltjük.
Tipp:
Még lánykoromban, mikor neveltünk disznót, akkor sokszor sütöttek a szüleim tepertőt üstben. Majd később Anyukám kisebb adagokból is készített a gáztűzhelyen. Ezért nem volt idegen számomra, de saját magam még nem igazán vágtam bele. Most vásároltunk egy kisebb darab szalonnát és megcsináltuk.
Igazi családi munka lett, mert Párom vágta, én pedig sütöttem. Nem lett sok tepertő, de azt jóízűen elfogyasztottuk egy kevés friss kenyér, és lila hagyma társaságában. Hallottam már, hogy valaki tejjel süti, és attól lesz puha. Nos, én Anyukám módszerét követtem és egy kevés vízzel pároltam meg a sütés elején, hogy puhább legyen. Lett még belőle kicsit több mint 7 dl zsír is.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »