Tarja pikáns pácban recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéstarja (csont nélküli)
- 5 ek ketchup
- 2 ek dijoni mustár
- 5 ek olaj
- 2 ek worcestershire szósz
- 1 tk bors
- só ízlés szerint
- (ha nem tárcsán készül, akkor: 2 ek olaj 4 gerezd fokhagyma)
Zöldségnyárs hozzávalói:
- 20 dkg cukkini
- 20 dkg kápia paprika
- 20 dkg lilahagyma
- 20 dkg gomba
- 6 ek olivaolaj
- só és bors ízlés szerint
- fél citrom leve
- 1 ek zöldség grillfűszer
Elkészítése:
A megtisztított tarját kb 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A széleit több helyen bevagdossuk, hogy ne ugorjon össze sütés közben. Kevés borssal meghintjük a hússzeleteket.
A ketchupot összekeverjük a worcestershire szósszal, mustárral és az olajjal. A hússzeletek mindkét oldalát megforgatjuk benne, majd egy zárható edénybe sorakoztatjuk őket és a hűtőbe tesszük néhány órára, de a legjobb, ha egy teljes éjszakára.
Nyáron nyílt láng felett tárcsán vagy grillrácson, nem túl erős tűzön megsütjük a húsok mindkét oldalát.
Amikor a konyhában készül, akkor egy serpenyőben kevés zsiradékon a húsok mindkét oldalát 2-2 perc alatt elősütjük. Picit megsózzuk és egy tepsibe tesszük a hússzeleteket. 170 fokra előmelegített sütőben, kb 45 perc alatt megsütjük a tarjaszeleteket. Félidőben forgassuk meg a húst. A végén a zúzott fokhagymával bekenjük a húsok tetejét és még néhány percre visszadugjuk a sütőbe.
Legtöbbször zöldségnyársat készítek köretnek, de bármilyen grillzöldség vagy sült burgonya is kiváló hozzá.
Zöldségnyárs elkészítése: a bambusznyársakat áztassuk rövid ideig vízben. (Természetesen akinek van, fémnyársakat is használhat.) A citromlevet keverjük össze az olajjal, a grillfűszerrel, sóval, borssal és kis ideig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A zöldségeket mossuk és tisztítsuk meg, majd vágjuk tetszőlegesen egyforma nagyságú darabokra. Szépen sorban, váltakozva szúrjuk a nyársakra a zöldségeket és kissé locsoljuk meg a fűszeres páccal. Ha van rá lehetőségünk, akkor faszénparázs felett vagy nyílt láng felett tárcsán süssük a nyársakat addig, míg szép piros nem lesz, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
Tepsiben, grillrácson is elkészíthető, kb 30 perc alatt készre sül.
Tipp:
Zöldségnyárshoz javaslat: ha önálló fogásként fogyasztjuk, akkor egy ízletes mártogatóst ajánlok mellé: joghurtos-roquefort mártást, ami kb. 2-3 dl joghurtból, 10 dkg roquefort sajtból, 2 gerezd zúzott fokhagymából, kevés só és borsból készül. A hozzávalókat összekeverjük és jól behűtjük, majd a zöldségnyársak mellé kínáljuk.