Sült sertésborda petrezselymes gombamártással és krumplipürével recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 4 szelet csontos sertéskaraj
- 30 dkg csiperke gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- köménymag
- 1 ek mangalica zsír
- 1 evőkanál olaj
- 60 dkg burgonya
- 2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál főzőtejszín
- 1 evőkanál tejföl
- csipet szerecsendió
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
A karajt befűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal.
A serpenyőben a zsírt felforrósítjuk, belerakjuk a karaj szeleteket és mindkét oldalára kérget sütünk, majd fél dl vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult a hús ismét zsírjára sütjük.
Amíg sül a hús, addig a megtisztítjuk burgonyát kockára vágjuk és bő, sós vízbe feltesszük főni. Ha megfőtt a burgonya, akkor burgonya nyomóval összetörjük, beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a szerecsendiót, sót, vajat és habosra keverjük.
A gombát nagyobb darabokra vágjuk és száraz, forró serpenyőben megpirítjuk.
Egy másik serpenyőben az olajon megpároljuk a kockára vágott hagymát, majd rárakjuk a megpirított gombát sózzuk, borsozzuk és együtt tovább pároljuk, majd rászórjuk a felaprított petrezselymet is.
A tejszínt és tejfölt összekeverjük, majd hozzáadjuk a kukorica keményítőt, kikeverjük és behabarjuk a gombamártást, majd jól kiforraljuk.
Ha mindennel elkészültünk, együtt tálaljuk.