Sült sertésborda petrezselymes gombamártással és krumplipürével

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 4 szelet csontos sertéskaraj
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors
  • köménymag
  • 1 ek mangalica zsír
  • 1 evőkanál olaj
  • 60 dkg burgonya
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál főzőtejszín
  • 1 evőkanál tejföl
  • csipet szerecsendió
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése:

A karajt befűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal.

A serpenyőben a zsírt felforrósítjuk, belerakjuk a karaj szeleteket és mindkét oldalára kérget sütünk, majd fél dl vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult a hús ismét zsírjára sütjük.

Amíg sül a hús, addig a megtisztítjuk burgonyát kockára vágjuk és bő, sós vízbe feltesszük főni. Ha megfőtt a burgonya, akkor burgonya nyomóval összetörjük, beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a szerecsendiót, sót, vajat és habosra keverjük.

A gombát nagyobb darabokra vágjuk és száraz, forró serpenyőben megpirítjuk.

Egy másik serpenyőben az olajon megpároljuk a kockára vágott hagymát, majd rárakjuk a megpirított gombát sózzuk, borsozzuk és együtt tovább pároljuk, majd rászórjuk a felaprított petrezselymet is.

A tejszínt és tejfölt összekeverjük, majd hozzáadjuk a kukorica keményítőt, kikeverjük és behabarjuk a gombamártást, majd jól kiforraljuk.

Ha mindennel elkészültünk, együtt tálaljuk.