Sörben sült füstölt csülök recept
Hozzávalók:
- 1 kicsontozott füstölt csülök (kb. 1 kg.)
- 1 púpos ek zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 0,5 kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 kk házi ételízesítő
- 0,5 dl sör
- 0,5 dl víz
Elkészítése:
A csontról levágott füstölt csülköt ujjnyi vastagra szeleteljük, és kicsit átmossuk.
Bő, sós vízben kb. 50-60 perc alatt puhára főzzük. (Ez az idő természetesen eltérhet, érdemes egy villával ellenőrizni, hogy megpuhult-e)
A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit kikenünk zsírral.
Belefektetjük a csülök szeleteket és meghintjük sóval, borssal, ételízesítővel.
A megtisztított hagymát nagyobb darabokra vágjuk, és a fokhagyma gerezdekkel együtt a csülkök közé szórjuk.
Meglocsoljuk sör és víz keverékével. (Aki szereti a sör karakteres ízét, a vizet helyettesítheti sörrel is.)
Alufóliával lefedve kb. 30 percet 200 fokon hőlégkeveréssel még puhítjuk.
A fedőt eltávolítva addig sütjük, míg a hús szép pirult nem lesz. Ez kb. 20-25 perc.
Párszor érdemes a szaftjával meglocsolgatni, hogy ne száradjon ki a csülök.
Melegen sós vízben főtt krumplival és savanyúsággal kínáljuk.
Tipp:
A hentesnél kaptunk egy szép füstölt csülköt. A csontos részből egy kis bableves készült a múlt héten. A lefejtett húsból pedig sörben sült tepsis fogás. Én azért használtam fele arányban vizet, mert így a sör íze éppen kellemesen érezhető. Nem túl diétás fogás, de nagyon ízletes.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a főzési- és a sütési időt.