Sörben sült füstölt csülök

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kicsontozott füstölt csülök (kb. 1 kg.)
  • 1 púpos ek zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 0,5 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 kk házi ételízesítő
  • 0,5 dl sör
  • 0,5 dl víz

Elkészítése:

A csontról levágott füstölt csülköt ujjnyi vastagra szeleteljük, és kicsit átmossuk.

Bő, sós vízben kb. 50-60 perc alatt puhára főzzük. (Ez az idő természetesen eltérhet, érdemes egy villával ellenőrizni, hogy megpuhult-e)

A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit kikenünk zsírral.

Belefektetjük a csülök szeleteket és meghintjük sóval, borssal, ételízesítővel.

A megtisztított hagymát nagyobb darabokra vágjuk, és a fokhagyma gerezdekkel együtt a csülkök közé szórjuk.

Meglocsoljuk sör és víz keverékével. (Aki szereti a sör karakteres ízét, a vizet helyettesítheti sörrel is.)

Alufóliával lefedve kb. 30 percet 200 fokon hőlégkeveréssel még puhítjuk.

A fedőt eltávolítva addig sütjük, míg a hús szép pirult nem lesz. Ez kb. 20-25 perc.

Párszor érdemes a szaftjával meglocsolgatni, hogy ne száradjon ki a csülök.

Melegen sós vízben főtt krumplival és savanyúsággal kínáljuk.

Tipp:

A hentesnél kaptunk egy szép füstölt csülköt. A csontos részből egy kis bableves készült a múlt héten. A lefejtett húsból pedig sörben sült tepsis fogás. Én azért használtam fele arányban vizet, mert így a sör íze éppen kellemesen érezhető. Nem túl diétás fogás, de nagyon ízletes.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a főzési- és a sütési időt.