Sólet római tálban recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg tarkabab
- 10 dkg árpagyöngy (gersli)
- 3 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 70-80 dkg nyers füstölt tarja vagy lapocka (esetleg füstölt libacomb vagy mell)
- só, bors, ételízesítő
- kb 3 ek őrölt fűszerpaprika
- 2 db babérlevél
- 5-6 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A babot és a füstölt húst legalább 6 órára be kell áztatni. A római tálat is egy-két órára beáztatjuk. A tojásokat és az árpagyöngyöt alaposan meg kell mosni.
Egy nagy fazékban a felaprított hagymákat olajon meg kell pirítani, majd félrehúzzuk a tűzről és a pirospaprikával jól elkeverjük.
Ezután apránként vizet adunk hozzá, majd a többi hozzávalót is (bab, hús, árpagyöngy, só, bors, ételízesítő, babérlevél) bele kell rakni és még annyi vizet, hogy kb. két ujjnyira ellepje azokat.
A forrástól számítva kb. 1 órán át kell főzni. Ezután a húst felszeletelve a tojásokat megmosva és az egészet egy római tálba rakjuk úgy, hogy alul és felül bab legyen, közepén a hússzeletek és a tojás. Kb. 120 fokon először egy órán át sütjük, majd kb. 3 órán keresztül 150-160 fokon.
Óránként ránézünk, megkeverjük, ha kell kevés vízzel pótoljuk, hogy ne legyen száraz és még ízesíthetjük is közben, ha szükséges. (A tojásokat az utolsó 2 órában is hozzá lehet adni, vagy akár külön megfőzni, ahogyan én is tettem és csak a végén tálalni a kész sólethez.)