Húsos palacsinta recept
Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 50 dkg darált hús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- őrölt kömény ízlés szerint
- őrölt pirospaprika
- víz
- 3 evőkanál étolaj
Palacsintához:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 40 dkg liszt
- 2 csipet só
- 3-4 dl tej
Panírozáshoz:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- liszt
- zsemlemorzsa
Mártás:
- a darált húsos pörkölt szaftja
- 1 kis doboz tejföl (140 g)
- 1 púpos evőkanál liszt
Köret:
- 1,5 kg burgonya
- 10 dkg teavaj
- kb 2 dl tej
Sütéshez:
- 6-8 dl étolaj (serpenyő méretétől függ)
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk az étolajon. Mikor szépen összefonnyadt és aranybarna színe van, rátesszük a darált húst és pár percig pirítjuk a hagymával, majd megszórjuk őrölt pirospaprikával, összeforgatjuk és felöntjük vízzel. Csak annyi kell, hogy éppen ellepje a húst.
Felforraljuk, majd ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, köménnyel.
Ameddig puhára fől a hús elkészítjük a sós palacsintát. A tojást a sóval felverjük, hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan öntjük hozzá a tejet. Az a lényeg, hogy csomómentes, sűrű tésztát kapjunk.
Ezt a tésztát teflonos palacsintasütőben kisütjük.
A megfőtt pörköltről a szaftot egy leszűrjük és felretesszük. A palacsintákat megkenjük a darált húsos töltelékkel, majd a két szélét behajtjuk középre, ezután hosszában is felhajtjuk a két végét és az egészet egymásra hajtjuk.
A palacsintákat bepanírozzuk. Először megforgatjuk a lisztben, majd a sóval felvert tojásban és végül a zsemlemorzsában. Ezután a palacsintákat forró olajban kisütjük.
Elkészítjük a köretet. A burgonyát meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük. A főtt burgonyát összetörjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott teavajat,a felmelegített tejet és habosra keverjük.
Végül elkészítjük a mártást. A korábban leszűrt pörkölt szaftját felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel. Ezt folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a szafthoz, majd ismételt forrás után kész is.