Húsos palacsinta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Húsos palacsinta

Hozzávalók:
Töltelékhez:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • őrölt kömény ízlés szerint
  • őrölt pirospaprika
  • víz
  • 3 evőkanál étolaj

Palacsintához:

  • 3 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 2 csipet só
  • 3-4 dl tej

Panírozáshoz:

  • 3 tojás
  • csipet só
  • liszt
  • zsemlemorzsa

Mártás:

  • a darált húsos pörkölt szaftja
  • 1 kis doboz tejföl (140 g)
  • 1 púpos evőkanál liszt

Köret:

  • 1,5 kg burgonya
  • 10 dkg teavaj
  • kb 2 dl tej

Sütéshez:

  • 6-8 dl étolaj (serpenyő méretétől függ)

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk az étolajon. Mikor szépen összefonnyadt és aranybarna színe van, rátesszük a darált húst és pár percig pirítjuk a hagymával, majd megszórjuk őrölt pirospaprikával, összeforgatjuk és felöntjük vízzel. Csak annyi kell, hogy éppen ellepje a húst.

Felforraljuk, majd ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, köménnyel.

Ameddig puhára fől a hús elkészítjük a sós palacsintát. A tojást a sóval felverjük, hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan öntjük hozzá a tejet. Az a lényeg, hogy csomómentes, sűrű tésztát kapjunk.

Ezt a tésztát teflonos palacsintasütőben kisütjük.

A megfőtt pörköltről a szaftot egy leszűrjük és felretesszük. A palacsintákat megkenjük a darált húsos töltelékkel, majd a két szélét behajtjuk középre, ezután hosszában is felhajtjuk a két végét és az egészet egymásra hajtjuk.

A palacsintákat bepanírozzuk. Először megforgatjuk a lisztben, majd a sóval felvert tojásban és végül a zsemlemorzsában. Ezután a palacsintákat forró olajban kisütjük.

Elkészítjük a köretet. A burgonyát meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük. A főtt burgonyát összetörjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott teavajat,a felmelegített tejet és habosra keverjük.

Végül elkészítjük a mártást. A korábban leszűrt pörkölt szaftját felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel. Ezt folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a szafthoz, majd ismételt forrás után kész is.