Hegyaljai betyárpecsenye hagymás tört krumplival recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Húshoz:
- 4 szelet sertéstarja (csonttal)
- 4 gerezd fokhagyma
- só (ízlés szerint)
- őrölt bors (ízlés szerint)
- 1-2 késhegynyi pirospaprika (el is hagyható)
- 2 dl fehérbor
- 5 dkg zsír
Tört krumplihoz:
- kb 1 kg krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg zsír
- 1 tk pirospaprika
- só (ízlés szerint)
Elkészítése:
A hússzeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés pirospaprikával és hagyjuk legalább fél órát állni, hogy az ízek átjárják.
Egy serpenyőbe hevítsük fel a zsírt, majd óvatosan helyezzük bele a hússzeleteket és pár perc alatt süssük pirosra mindkét oldalát.
Ezután szórjuk meg a vékonyra felszeletelt fokhagymával, majd öntsük fel a borral és résnyire lefedve pároljuk puhára (közben ha szükséges, pótoljuk a folyadékot egy kevés vízzel).
Amikor a hús már kellően megpuhult, vegyük le a fedőt, majd süssük zsírjára.
A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A zsírt hevítsük fel egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát és pirítsuk világos zsemleszínűre.
Ezután vegyük le a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával és keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a leszűrt, forró krumplit, ízlés szerint szórjuk meg sóval, majd keverjük össze úgy, hogy közben a krumpli kissé összetörjön.
Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet, majd kanalazzuk mellé a hagymás tört krumplit és ízlés szerint csemege uborkával, savanyúsággal vagy salátával kínáljuk.