Hegyaljai betyárpecsenye hagymás tört krumplival

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Hegyaljai betyárpecsenye hagymás tört krumplival

Hozzávalók:
Húshoz:

  • 4 szelet sertéstarja (csonttal)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • 1-2 késhegynyi pirospaprika (el is hagyható)
  • 2 dl fehérbor
  • 5 dkg zsír

Tört krumplihoz:

  • kb 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg zsír
  • 1 tk pirospaprika
  • só (ízlés szerint)

Elkészítése:

A hússzeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés pirospaprikával és hagyjuk legalább fél órát állni, hogy az ízek átjárják.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a zsírt, majd óvatosan helyezzük bele a hússzeleteket és pár perc alatt süssük pirosra mindkét oldalát.

Ezután szórjuk meg a vékonyra felszeletelt fokhagymával, majd öntsük fel a borral és résnyire lefedve pároljuk puhára (közben ha szükséges, pótoljuk a folyadékot egy kevés vízzel).

Amikor a hús már kellően megpuhult, vegyük le a fedőt, majd süssük zsírjára.

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A zsírt hevítsük fel egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát és pirítsuk világos zsemleszínűre.

Ezután vegyük le a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával és keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a leszűrt, forró krumplit, ízlés szerint szórjuk meg sóval, majd keverjük össze úgy, hogy közben a krumpli kissé összetörjön.

Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet, majd kanalazzuk mellé a hagymás tört krumplit és ízlés szerint csemege uborkával, savanyúsággal vagy salátával kínáljuk.