Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fasírtos-tojásos göngyölt karaj recept

Fasírtos-tojásos göngyölt karaj
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Fasírt töltelékhez:

    • 25 dkg darált sertéshús
    • 1 egész nyers  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 kk só
    • 1 nagy csipet bors
    • 1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
    • 2 púpos ek zsemlemorzsa

    Töltelékhez továbbá:

    • 3 közepes  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS keményre főzve
    • 1 csokor friss petrezselyemlevél

    Továbbá:

    • 1 kb. 20 cm-es sertéskaraj egyben
    • bors
    • 2 ek zsír
    • 1 dl víz
    • 1 nagy fej vöröshagyma

    Elkészítése:

    A karaj darabot alaposan megmossuk és a hosszabbik oldalánál fogva oldalról bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen, majd szétnyitjuk, mint egy könyvet.

    Elég vastag még hozzá, hogy ezt a műveletet megismételjük, de most a rövidebb oldalánál vágjuk be, hogy maradjon kb. 1,5-2 cm-es rész, amit nem vágunk át teljesen. Ezt is szétnyitjuk.

    Szépen kiklopfoljuk, de óvatosan, hogy a hús ne szakadjon át. Lesz egy hosszú, de viszonylag keskeny darab hús.

    Meghintjük sóval, borssal és addig hagyjuk állni, míg a töltelék elkészül.

    A tojásokat keményre főzzük, a héjukat eltávolítjuk, hagyjuk kihűlni. A fasírt töltelékhez a húst egy tálba öntjük, hozzáadjuk a nyers tojást, a zsemlemorzsát és a fűszereket, jól összedolgozzuk. A megmosott, lecsöpögtetett petrezselyemlevelet egész apróra vágjuk.

    A kiterített karajszeletre simítjuk a fasírt tölteléket, egy kanál domború oldalával egyenletesen elkenjük rajta. A kemény tojásokat a reszelő nagy lyukán ráreszeljük, majd megszórjuk a petrezselyemlevéllel. Az egyik hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. (Nos, ez nálunk 4 kezes művelet volt, Párom segített a göngyölítésben.) Egy hosszabb zsineggel szorosan átkötözzük.

    Egy nagyobb tepsit kikenünk zsírral, belefektetjük a töltött karajt, az illesztés részt alulra fordítva, majd még ott is megszórjuk sóval, borssal. Egy nagyobb fej, megtisztított vöröshagymát mellé karikázunk, öntünk hozzá kb. 1 dl vizet.
    Hideg sütőbe kezdve, fedő/alufólia alatt addig sütjük 200 fokon hőlégkeveréssel, míg a villát már könnyedén a húsba tudjuk szúrni. (Nálam ez kb. 100 perc volt, de sütő- és húsfüggő is a puhulása.)
    Majd a fedő/alufólia eltávolítása után, a hőmérsékletet csökkentve 180 fokra addig sütjük, míg szép barna színt nem kap, közben párszor meglocsoljuk a szaftjával, hogy ne száradjon nagyon ki a külseje.
    (Ez a sütési fázis nálam 20 perc volt.)

    Majd a tepsiből kiemelve, hagyjuk hűlni, a zsineget levágjuk róla és egy éles késsel felszeleteljük.

    Krumplipürével, savanyúsággal kínáljuk.

    Tipp:

    Vásároltunk egy kisebb darab karajt, amit még nem tudtam, hogy mire is fogok felhasználni. Aztán jött az ötlet, hogy megpróbálkozok a szétvágásával, a megtöltésével.
    Azt hiszem sikeres lett, remek vasárnapi fogás, de szerintem megállja a helyét az ünnepi, karácsonyi asztalon is, sőt még hidegtálakra is kiváló lehet. Akár előző este is megsüthető és vendégvárónak is szépen tálalható étel.
    Nekem hidegen, amikor teljesen kihűlt, ízlett a legjobban.
    Biztos vagyok benne, hogy máskor is készítem majd, esetleg a tölteléket változtatom.

    További képek megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá