Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bográcsos toroskáposzta recept

Bográcsos toroskáposzta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 fej kovászolt káposzta (kb 2 kg) vagy ugyanennyi szálas savanyú káposzta,
    • 2,5 kg fejhús vagy ízlés szerint csülök, köröm, comb, farok, lapocka vegyesen
    • 1 kg hagyma
    • 1 fej fokhagyma
    • 1/2 kg paradicsom
    • 1/2 kg zöldpaprika
    • kevés füstölt szalonna vagy zsír
    • bors
    • köménymag
    • csombor (borsikafű)
    • kevés kakukkfű
    • néhány babérlevél

    Elkészítése:

    A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk.

    A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk. A tepertődarabokat kiszedjük, majd a hagymát és a fokhagymát a zsíron kicsit megpirítjuk. A köménymaggal kicsit továbbpirítjuk, majd hozzáadjuk a közben feldarabolt húst, a csontosabbakat a legaljára téve. Ha nem szeretitek a csontos húsokat, lehet csak lapockát, dagadót használni helyette. Enyhén megsózzuk.

    Az apróra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Csípős paprikát is adhatunk hozzá.

    Mikor a csontokról kezd lefőni a hús, beletesszük a csíkozott zöldpaprikát, a csombort, kevés kakukkfüvet, a kovászolt vagy savanyított káposztát, amit ha túl savanyúnak tűnik, előtte átmostunk. Őrölt pirospaprikát és borsot most adunk hozzá és ha felforrt megkóstoljuk. Ha szükséges fűszerezünk még rajta.

    A csomborral óvatosan bánjunk, mert erőteljes fűszer, de minden káposztás ételhez kitűnő, egyben kompenzálja a káposzta puffasztó hatását.

    Tejföllel tálaljuk és meghinthetjük tetejét a tepertődarabokkal is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá