Bográcsos toroskáposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 fej kovászolt káposzta (kb 2 kg) vagy ugyanennyi szálas savanyú káposzta,
  • 2,5 kg fejhús vagy ízlés szerint csülök, köröm, comb, farok, lapocka vegyesen
  • 1 kg hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1/2 kg paradicsom
  • 1/2 kg zöldpaprika
  • kevés füstölt szalonna vagy zsír
  • bors
  • köménymag
  • csombor (borsikafű)
  • kevés kakukkfű
  • néhány babérlevél

Elkészítése:

A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk.

A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk. A tepertődarabokat kiszedjük, majd a hagymát és a fokhagymát a zsíron kicsit megpirítjuk. A köménymaggal kicsit továbbpirítjuk, majd hozzáadjuk a közben feldarabolt húst, a csontosabbakat a legaljára téve. Ha nem szeretitek a csontos húsokat, lehet csak lapockát, dagadót használni helyette. Enyhén megsózzuk.

Az apróra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Csípős paprikát is adhatunk hozzá.

Mikor a csontokról kezd lefőni a hús, beletesszük a csíkozott zöldpaprikát, a csombort, kevés kakukkfüvet, a kovászolt vagy savanyított káposztát, amit ha túl savanyúnak tűnik, előtte átmostunk. Őrölt pirospaprikát és borsot most adunk hozzá és ha felforrt megkóstoljuk. Ha szükséges fűszerezünk még rajta.

A csomborral óvatosan bánjunk, mert erőteljes fűszer, de minden káposztás ételhez kitűnő, egyben kompenzálja a káposzta puffasztó hatását.

Tejföllel tálaljuk és meghinthetjük tetejét a tepertődarabokkal is.