Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Baconos-zöldséges göngyölt karaj recept

Baconos-zöldséges göngyölt karaj
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • kb 32 cm hosszú csont nélküli karaj egyben
    • 20 dkg bacon szalonna
    • 5 dkg vékonyra szeletelt sonka
    • 10 dkg trappista sajt
    • 20 dkg mexikói zöldségkeverék (zöldborsó, kukorica, paprika)
    • pár csipet só
    • 1 késhegynyi őrölt bors
    • 1 tk házi ételízesítő
    • 2 ek zsír

    Elkészítése:

    A karajt alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás rész, azt levágjuk.

    A húst hosszában a felső harmadban egy éles késsel végig vágjuk úgy, hogy kb. 1 cm széles sávban ne vágjuk át teljesen.
    Ezután megfordítjuk fejjel lefelé, és a másik oldalán is bevágjuk ugyanígy.  (Így a végéről nézve egy Z alakú bevágás látható.)

    A karajt széthajtogatjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra klopfoljuk.
    Meghintjük sóval és borssal.

    A konzerv zöldséget átmossuk, és hagyjuk lecsepegni.
    A karajt befedjük a szalonnával, a kimaradt helyeket pedig a csíkokra vágott sonkaszeletekkel. (Ha van több szalonnánk, akkor természetesen nincs szükség a sonkára.)

    Ráreszeljük a sajt felét, és megszórjuk a lecsepegett zöldségekkel. Meghintjük a maradék sajttal, tenyerünkkel kicsit tömörítjük a tölteléket.
    A hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. (Jó, ha van egy segítségünk, mert nálunk ez négykezes művelet volt.)

    Egy hosszabb zsineggel szorosan megkötözzük. Kívülről is meghintjük sóval, borssal.
    Egy magasabb kalácsformát (35*11*7,5 cm) kikenünk zsírral, belerakjuk a karajt, beledörzsöljük az ételízesítőt.

    Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 60 percet sütjük. Ha már könnyedén belemegy a villa hegye, akkor eltávolítjuk a fóliát, és a hőmérsékletet 180 fokra mérsékelve további 25 percet pirítjuk. (A sütési idő természetesen sütőfüggő.)
    Ezalatt párszor átkenjük a szaftjával.

    A formából kiemeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Eltávolítjuk a zsineget és egy éles késsel felszeleteljük.

    Tipp:

    A hétvégi hidegtál alkotóelemeinek talán ez a legmunkaigényesebb darabja, de szerintem a legfinomabb is. Férjem segített a szétvágásában, mert ebben jártasabb, mint én. A töltést, tekerést ketten végeztük. A többi pedig már a sütő feladata volt.
    A fázisfotók a készítésről megtekinthetők a blogon.

    A baconos-zöldséges göngyölt karaj kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 193 kcal
    Fehérje: 20 g
    Szénhidrát: 2 g
    Zsír: 11 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá