Baconos-zöldséges göngyölt karaj

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • kb 32 cm hosszú csont nélküli karaj egyben
  • 20 dkg bacon szalonna
  • 5 dkg vékonyra szeletelt sonka
  • 10 dkg trappista sajt
  • 20 dkg mexikói zöldségkeverék (zöldborsó, kukorica, paprika)
  • pár csipet só
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 1 tk házi ételízesítő
  • 2 ek zsír

Elkészítése:

A karajt alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás rész, azt levágjuk.

A húst hosszában a felső harmadban egy éles késsel végig vágjuk úgy, hogy kb. 1 cm széles sávban ne vágjuk át teljesen.
Ezután megfordítjuk fejjel lefelé, és a másik oldalán is bevágjuk ugyanígy.  (Így a végéről nézve egy Z alakú bevágás látható.)

A karajt széthajtogatjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra klopfoljuk.
Meghintjük sóval és borssal.

A konzerv zöldséget átmossuk, és hagyjuk lecsepegni.
A karajt befedjük a szalonnával, a kimaradt helyeket pedig a csíkokra vágott sonkaszeletekkel. (Ha van több szalonnánk, akkor természetesen nincs szükség a sonkára.)

Ráreszeljük a sajt felét, és megszórjuk a lecsepegett zöldségekkel. Meghintjük a maradék sajttal, tenyerünkkel kicsit tömörítjük a tölteléket.
A hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. (Jó, ha van egy segítségünk, mert nálunk ez négykezes művelet volt.)

Egy hosszabb zsineggel szorosan megkötözzük. Kívülről is meghintjük sóval, borssal.
Egy magasabb kalácsformát (35*11*7,5 cm) kikenünk zsírral, belerakjuk a karajt, beledörzsöljük az ételízesítőt.

Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 60 percet sütjük. Ha már könnyedén belemegy a villa hegye, akkor eltávolítjuk a fóliát, és a hőmérsékletet 180 fokra mérsékelve további 25 percet pirítjuk. (A sütési idő természetesen sütőfüggő.)
Ezalatt párszor átkenjük a szaftjával.

A formából kiemeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Eltávolítjuk a zsineget és egy éles késsel felszeleteljük.

Tipp:

A hétvégi hidegtál alkotóelemeinek talán ez a legmunkaigényesebb darabja, de szerintem a legfinomabb is. Férjem segített a szétvágásában, mert ebben jártasabb, mint én. A töltést, tekerést ketten végeztük. A többi pedig már a sütő feladata volt.
A fázisfotók a készítésről megtekinthetők a blogon.