Arancini (rizsgolyó) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 8 ek olaj
- 25 dkg darált sertéscomb
- 4 paradicsom
- 15 dkg konzerv kukorica
- só
- bors
- 20 dkg trappista sajt vagy 1 csomag mozzarella
- 2 csésze rizs
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- bő olaj a sütéshez
Elkészítése:
A hús elkészítése:
Először a rizsgolyók “belsejét” készítjük el. 4 ek olajat felhevítünk és hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Fedő alatt főzzük kb félkészre.
Ezután adjuk hozzá az aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. 5-6 percig főzzük tovább, majd a hámozott paradicsom következik, ezzel 25 percig fedő alatt, kis lángon főzzük készre.
Végül hozzáadjuk a kukoricát, fedő nélkül 2-3 percig rázogatjuk, majd félretesszük hűlni.
A rizs elkészítése:
Elkészítjük a rizst is. A maradék olajon megpirítjuk az átmosott rizst, majd felöntjük 3 és fél csésze forró vízzel, sózzuk és puhára főzzük.
A lényeg az, hogy a megszokottnál jóval tapadósabb/ragadósabb legyen, így tudunk majd golyóbisokat formálni. Ha kihűlt a rizs, összekeverjük a 2 tojás sárgájával
Közben a trappista/mozzarella sajtot (mindkettővel nagyon finom) falatnyi darabokra vágjuk.
Következik az összeállítás:
Fagylatos kanállal vagy egy egyszerű evőkanállal rizst halmozunk a tenyerünkbe úgy, hogy egy mélyedést készítünk elő. Megtöltjük a darált húsos keverékkel, majd egy falat sajtot nyomunk a közepébe. Bevonjuk rizzsel úgy, hogy a töltelék ne látszódjon ki.
Addig folytatjuk a műveletet míg elfogynak a hozzávalók. A félkész golyókat panírozás előtt kb 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Ezután panírozzuk és bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Tartármártás illik hozzá.
Tipp:
Nem csak disznóból hanem marhából vagy csirkéből is készülhet. A kukoricát helyettesíthetjük borsóval vagy akár gombával is.