Arancini (rizsgolyó)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 ek olaj
  • 25 dkg darált sertéscomb
  • 4 paradicsom
  • 15 dkg konzerv kukorica
  • bors
  • 20 dkg trappista sajt vagy 1 csomag mozzarella
  • 2 csésze rizs
  • 2 tojás sárgája
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • bő olaj a sütéshez

Elkészítése:

A hús elkészítése:

Először a rizsgolyók “belsejét” készítjük el. 4 ek olajat felhevítünk és hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Fedő alatt főzzük kb félkészre.

Ezután adjuk hozzá az aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. 5-6 percig főzzük tovább, majd a hámozott paradicsom következik, ezzel 25 percig fedő alatt, kis lángon főzzük készre.

Végül hozzáadjuk a kukoricát, fedő nélkül 2-3 percig rázogatjuk, majd félretesszük hűlni.

A rizs elkészítése:

Elkészítjük a rizst is. A maradék olajon megpirítjuk az átmosott rizst, majd felöntjük 3 és fél csésze forró vízzel, sózzuk és puhára főzzük.

A lényeg az, hogy a megszokottnál jóval tapadósabb/ragadósabb legyen, így tudunk majd golyóbisokat formálni. Ha kihűlt a rizs, összekeverjük a 2 tojás sárgájával

Közben a trappista/mozzarella sajtot (mindkettővel nagyon finom) falatnyi darabokra vágjuk.

Következik az összeállítás:

Fagylatos kanállal vagy egy egyszerű evőkanállal rizst halmozunk a tenyerünkbe úgy, hogy egy mélyedést készítünk elő. Megtöltjük a darált húsos keverékkel, majd egy falat sajtot nyomunk a közepébe. Bevonjuk rizzsel úgy, hogy a töltelék ne látszódjon ki.

Addig folytatjuk a műveletet míg elfogynak a hozzávalók. A félkész golyókat panírozás előtt kb 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Ezután panírozzuk és bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Tartármártás illik hozzá.

Tipp:

Nem csak disznóból hanem marhából vagy csirkéből is készülhet. A kukoricát helyettesíthetjük borsóval vagy akár gombával is.