Vörösboros bivalypörkölt recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 3 kg bivaly lábszár
- 5 közepes fej vöröshagyma
- 20 dkg sertészsír, vagy füstölt szalonna
- 2 kisebb paradicsom
- 3-4 zöldpaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál fűszerpaprika (Ebből lehet 1 füstölt is)
- 1 teáskanál kömény
- 2 teáskanál majoránna
- 4-5 szem borókabogyó
- 4 babérlevél
- 1 teáskanál áfonya lekvár (el maradhat, de nem érdemes kihagyni)
- 1 üveg száraz, testes vörösbor (minőségi)
Elkészítése:
Előkészítés:
A húst megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Vigyázzunk, hogy az összes inas részt ne vágjuk le róla, attól lesz igazán finom a pörköltünk.
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot is felaprítjuk . A fokhagymát lepréseljük.
Elkészítés:
Ha füstöltöt szalonnát használunk, akkor kisütjük a zsírját, majd a szalonna darabokat kivesszük az edényből (van, aki benne szokta hagyni, engem zavar).
A zsíron megpirítjuk a hagymát, majd amikor már majdnem üveges hozzáadjuk a húst is, majd nagy lángon minden oldalát megpirítjuk.
Ilyenkor kevergessük és figyeljünk rá, hogy le ne égjen.
Elzárjuk alatta a lángot, és rászórjuk a fűszerpaprikát (ha a végén adjuk hozzá a paprikát vallást követed, akkor itt nem csinálsz semmit) :)
Jól elkeverjük a paprikával, majd felöntjük egy nagyon kevés vízzel, éppen annyival, hogy ne égjen le. (Ha engedett levet, akkor nem kell fölöslegesen vizezni)
Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot is, majd összekeverjük és fűszerezzük.
Hozzáadjuk a babérlevelet, a majorannát, a köményt, sózzuk és borsozzuk, majd kis lángon főzzük.
Amikor fogy a leve, vízzel, illetve borral pótoljuk. (Én kizárólag borral pótoltam, de amennyiben a szakács is kíván egy keveset, nyugodtan lehet felesbe vízzel és borral felönteni).
Amikor már puhul a hús, (életkortól függően 2-3 óra környékén) jöhet hozzá a boróka bogyó is. 4-5 szem bogyót kiskanállal szétnyomunk, majd a pörkölthöz adjuk.
Ekkor jön hozzá az áfonya lekvár is. Csak és kizárólag rendes, gyümölcsből készült lekvárt használjunk, ha nincs ilyenünk akkor inkább semmit. Ez egyébként a borra is igaz, csak olyan bort használjunk, amit szívesen meg is iszunk.
Kb. 10 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot.
Galuskával és kovászos uborkával tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »