Rigósaláta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 csomó hónapos retek,
- 2 db sárgarépa
- 3 szál újhagyma (helyettesíthető lila hagymával is)
- 10 dkg erdei mogyoró
- 4 dl tejföl (joghurt)
- só
- bors
- fokhagyma
- 1 kávéskanál mustár
- 1 evőkanál olívaolaj
- kapor, petrezselyem
Elkészítése:
A retket és a répát megtisztítjuk, majd a répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A retket, apró csíkokra vágjuk (zsülienre) A répát és a retket kicsit megsózzuk, majd állni hagyjuk.
Az újhagymát, a szárával együtt felszeljük.
A mogyoró egy részét megdaráljuk.
Az öntet elkészítése: a tejfölhöz (joghurthoz) hozzáadjuk a mustárt, az olívaolajat, majd ízlés szerint őrölt borsot, fokhagymát, sót vagy ételízesítőt, kaprot, és petrezselyem zöldjét keverünk hozzá.
A hozzávalókat összekeverjük, ráöntjük az öntetet, reszelt mogyorót szórunk rá, és néhány szem egész mogyoróval díszítjük.
Tipp:
“Répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó”
A nyelvtörőt mindenki ismeri, és én is ezt a mottót választottam salátámnak. Fiammal közösen készítettük egy gimnáziumi salátanapra, ahol első helyezett lett. Ezt követően minden évben kötelező volt megnyerni a versenyt.