Rigósaláta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 csomó hónapos retek,
  • 2 db sárgarépa
  • 3 szál újhagyma (helyettesíthető lila hagymával is)
  • 10 dkg erdei mogyoró
  • 4 dl tejföl (joghurt)
  • bors
  • fokhagyma
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • kapor, petrezselyem

Elkészítése:

A retket és a répát megtisztítjuk, majd a répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A retket, apró csíkokra vágjuk (zsülienre) A répát és a retket kicsit megsózzuk, majd állni hagyjuk.

Az újhagymát, a szárával együtt felszeljük.

A mogyoró egy részét megdaráljuk.

Az öntet elkészítése: a tejfölhöz (joghurthoz) hozzáadjuk a mustárt, az olívaolajat, majd ízlés szerint őrölt borsot, fokhagymát, sót vagy ételízesítőt, kaprot, és petrezselyem zöldjét keverünk hozzá.

A hozzávalókat összekeverjük, ráöntjük az öntetet, reszelt mogyorót szórunk rá, és néhány szem egész mogyoróval díszítjük.

Tipp:

“Répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó”
A nyelvtörőt mindenki ismeri, és én is ezt a mottót választottam salátámnak. Fiammal közösen készítettük egy gimnáziumi salátanapra, ahol első helyezett lett. Ezt követően minden évben kötelező volt megnyerni a versenyt.