Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Krumplival kovászolt patisszon és tök recept

Krumplival kovászolt patisszon és tök
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 2,5 kg patisszon, tök, esetleg cukkini
    • 1 csokor szárított kaporszár
    • 3 nagyobb krumpli
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 2 fej lila hagyma
    • több szál friss kakukkfű, csombor (borsikafű) és néhány bazsalikomlevél
    • 1 kisebb csilipaprika
    • 2 ek só

    Elkészítése:

    A kovászoláshoz 5 literes, tisztára mosott üveget használtam. Az üveg aljára, közepére és tetejére is tettem krumpliszeleteket és szárított kaporszárakat (ezeket nyár elején tettem félre kizárólag kovászolt zöldségfélékhez).

    A megtisztított, darabolt, vagy csíkokra vágott zöldségekhez vékonyabbra csíkozott fokhagyma gerezdeket tettem (ezek íze így könnyebben kioldódott, majd elvegyült a kovászoló lében). A kaprot a lila hagymával és a zöld fűszerekkel együtt elosztottam az üvegben egyenletesen a tök és a cukkini közé dugdostam.

    A bevágott csiliket is az üvegbe tettem. Az egész üveg felöntésére 2 liter meleg (nem forró) vízre volt szükség, amiben feloldottam 2 evőkanál sót. A tetejét erősebb kaporszálakkal szorítottam le, hogy ne emelkedjen ki a zöldség. Alá műanyag tányért tettem, amiben összegyűlt naponta a kovászoló lé, de ezt reggelente ellenőriztem, és visszatöltöttem az üvegbe.

    A tetejét is lefedtem egy újabb műanyag edénnyel.

    Enyhén csípős, kellemes fűszerezésű lett a kovászolt zöldség. Levét nem kellet leszűrni, hidegen kitűnő ivólé lett belőle.

    Tipp:

    Minden zöldség kovászolható, ami keményítőt tartalmaz!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá