Hozzávalók:
Elkészítése:
A kovászoláshoz 5 literes, tisztára mosott üveget használtam. Az üveg aljára, közepére és tetejére is tettem krumpliszeleteket és szárított kaporszárakat (ezeket nyár elején tettem félre kizárólag kovászolt zöldségfélékhez).
A megtisztított, darabolt, vagy csíkokra vágott zöldségekhez vékonyabbra csíkozott fokhagyma gerezdeket tettem (ezek íze így könnyebben kioldódott, majd elvegyült a kovászoló lében). A kaprot a lila hagymával és a zöld fűszerekkel együtt elosztottam az üvegben egyenletesen a tök és a cukkini közé dugdostam.
A bevágott csiliket is az üvegbe tettem. Az egész üveg felöntésére 2 liter meleg (nem forró) vízre volt szükség, amiben feloldottam 2 evőkanál sót. A tetejét erősebb kaporszálakkal szorítottam le, hogy ne emelkedjen ki a zöldség. Alá műanyag tányért tettem, amiben összegyűlt naponta a kovászoló lé, de ezt reggelente ellenőriztem, és visszatöltöttem az üvegbe.
A tetejét is lefedtem egy újabb műanyag edénnyel.
Enyhén csípős, kellemes fűszerezésű lett a kovászolt zöldség. Levét nem kellet leszűrni, hidegen kitűnő ivólé lett belőle.
Minden zöldség kovászolható, ami keményítőt tartalmaz!