Krumplival kovászolt patisszon és tök

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 2,5 kg patisszon, tök, esetleg cukkini
  • 1 csokor szárított kaporszár
  • 3 nagyobb krumpli
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 fej lila hagyma
  • több szál friss kakukkfű, csombor (borsikafű) és néhány bazsalikomlevél
  • 1 kisebb csilipaprika
  • 2 ek só

Elkészítése:

A kovászoláshoz 5 literes, tisztára mosott üveget használtam. Az üveg aljára, közepére és tetejére is tettem krumpliszeleteket és szárított kaporszárakat (ezeket nyár elején tettem félre kizárólag kovászolt zöldségfélékhez).

A megtisztított, darabolt, vagy csíkokra vágott zöldségekhez vékonyabbra csíkozott fokhagyma gerezdeket tettem (ezek íze így könnyebben kioldódott, majd elvegyült a kovászoló lében). A kaprot a lila hagymával és a zöld fűszerekkel együtt elosztottam az üvegben egyenletesen a tök és a cukkini közé dugdostam.

A bevágott csiliket is az üvegbe tettem. Az egész üveg felöntésére 2 liter meleg (nem forró) vízre volt szükség, amiben feloldottam 2 evőkanál sót. A tetejét erősebb kaporszálakkal szorítottam le, hogy ne emelkedjen ki a zöldség. Alá műanyag tányért tettem, amiben összegyűlt naponta a kovászoló lé, de ezt reggelente ellenőriztem, és visszatöltöttem az üvegbe.

A tetejét is lefedtem egy újabb műanyag edénnyel.

Enyhén csípős, kellemes fűszerezésű lett a kovászolt zöldség. Levét nem kellet leszűrni, hidegen kitűnő ivólé lett belőle.

Tipp:

Minden zöldség kovászolható, ami keményítőt tartalmaz!