Habos szilvás-mákos palacsintagolyó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 6 golyóhoz:
A tésztához:
- 125 ml tej
- 125 ml szénszavas ásványvíz
- 70 g búza finomliszt
- 70 g rizsliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 teáskanál fahéj
- só
A töltelékhez:
- 50 g darált mák
- 1/2 citrom héja
- 5 evőkanál víz
- 130 g szilvalekvár
A bevonathoz/dekorhoz:
- 200 ml habtejszín
- 12 szem aszalt szilva
- őrölt fahéj
Elkészítése:
A tojást egy keverőtálba ütjük, majd robotgéppel vagy habverővel felverjük. Hozzáadjuk a tejet és a vizet. Keverünk rajta egyet. Sózzuk és beletesszük a fahéjat is.
A kétféle lisztet állandó kevergetés mellett apránként beledolgozzuk. Ha minden jól megy, akkor mostanra van egy közepesen sűrű tésztánk (ha túl híg, kevés liszttel, ha túl sűrű, kevés vízzel korrigáljuk).
A palacsintasütőbe 1 teáskanálnyi olajat teszünk és ha jó forró, egy merőkanálnyi tésztát egyenletesen eloszlatunk benne. Ha a tészta felülete teljesen besárgult, megfordítjuk és még kb 1 percig sütjük.
A kész palacsintákat egy tányérra halmozzuk, majd apró kockára vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a szilvalekvárt és jól összedolgozzuk.
A darált mákot a vízzel és a citrom reszelt héjával, közepes lángon, állandó kevergetés mellett kb 3 percig főzzük. Hozzáöntjük a palacsinta-lekvár kombinációhoz és ezzel is összekeverjük.
A masszából golyókat formázunk.
Robotgéppel keményre felverjük a habtejszínt, majd egyenletesen elosztva a palacsintagolyókra halmozzuk. Apróra vágott aszalt szilvával és őrölt fahéjjal díszítjük.
Azonnal fogyaszthatjuk, de behűtve még finomabb.
Jó étvágyat!