Habos szilvás-mákos palacsintagolyó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 6 golyóhoz:

A tésztához:

  • 125 ml tej
  • 125 ml szénszavas ásványvíz
  • 70 g búza finomliszt
  • 70 g rizsliszt
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál fahéj

A töltelékhez:

  • 50 g darált mák
  • 1/2 citrom héja
  • 5 evőkanál víz
  • 130 g szilvalekvár

A bevonathoz/dekorhoz:

  • 200 ml habtejszín
  • 12 szem aszalt szilva
  • őrölt fahéj

Elkészítése:

A tojást egy keverőtálba ütjük, majd robotgéppel vagy habverővel felverjük. Hozzáadjuk a tejet és a vizet. Keverünk rajta egyet. Sózzuk és beletesszük a fahéjat is.

A kétféle lisztet állandó kevergetés mellett apránként beledolgozzuk. Ha minden jól megy, akkor mostanra van egy közepesen sűrű tésztánk (ha túl híg, kevés liszttel, ha túl sűrű, kevés vízzel korrigáljuk).

A palacsintasütőbe 1 teáskanálnyi olajat teszünk és ha jó forró, egy merőkanálnyi tésztát egyenletesen eloszlatunk benne. Ha a tészta felülete teljesen besárgult, megfordítjuk és még kb 1 percig sütjük.

A kész palacsintákat egy tányérra halmozzuk, majd apró kockára vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a szilvalekvárt és jól összedolgozzuk.

A darált mákot a vízzel és a citrom reszelt héjával, közepes lángon, állandó kevergetés mellett kb 3 percig főzzük. Hozzáöntjük a palacsinta-lekvár kombinációhoz és ezzel is összekeverjük.

A masszából golyókat formázunk.

Robotgéppel keményre felverjük a habtejszínt, majd egyenletesen elosztva a palacsintagolyókra halmozzuk. Apróra vágott aszalt szilvával és őrölt fahéjjal díszítjük.

Azonnal fogyaszthatjuk, de behűtve még finomabb.

Jó étvágyat!