Gundel palacsinta recept
Hozzávalók:
Palacsintához (12db)
- 35 dkg liszt
- 5 dl tej
- 2 dl szóda( nem szénsavas ásványvíz )
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- egy csipet só
- ízlés szerint lehet bele tenni cukrot kb 1 evőkanálnyit
Töltelékhez
- 1,5 dl rum
- 10dkg mazsola
- 4 dkg cukrozott narancshéj
- 18 dkg dióbél
- 1 dl tejszín
- 10-12 dkg cukor
- csipet fahéj
- 50 g vaj (pirításhoz)
A csokoládémártáshoz:
- 2,5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3dkg cukor
- 100 g csokoládé
- 1,5 dl tejszín
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 80-100 dkg cukor
- 5 dkg kakaópor
- 1 evőkanál liszt
Továbbá:
- 6-8 dkg vaj a palacsinta sütéséhez
Elkészítése:
A palacsinta hozzávalóit csomómentesre keverjük. Fél órát pihentetjük, majd ha még szükséges, tejjel vagy szódával hígítjuk. Kisütjük a palacsintákat.
Előző napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára.
A tejszínt felforraljuk, hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát, a narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) főzzük, amíg kenhető pépet kapunk.
Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rum felét. Ezután palacsintát sütünk, a töltelékeket rárendezzük, háromszögekre hajtjuk meleg helyen tartjuk a palacsintákat tálalásig.
A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk. Közben a csokoládét egy kis edényben, felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojás sárgákat cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, 1dl hideg tejjel, habverővel simára, keverjük ki.
Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá, a forró tejet, mérsékelt tűzön forráspontig hevítjük, de felforralni nem szabad.
A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.
A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyőben, vajban ropogósra pirítjuk, és tűzálló, előmelegített tálra téve, a forró mártást csak az utolsó pillanatban öntjük rá.