Crepes suzette (francia narancsos palacsinta) recept

Hozzávalók kb 8 db palacsintához:
Palacsintához:
- 20 dkg liszt
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 2 tk cukor
- csipetnyi só
- 1 dl tej
- 2-3 dl szénsavas ásványvíz
- 2 ek olaj (a sütéshez)
Narancsszószhoz:
- 4 db narancs
- 1,5 dl 100 %-os narancslé
- 7 ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 0,5 dl narancslikőr (vagy rum)
- 5 dkg vaj
Mascarpone krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl habtejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 1/2 cs pörkölt mandulaforgács a szóráshoz
Elkészítése:
A tojásokat üssük bele egy tálba, sózzuk és szórjuk meg a cukorral, adjuk hozzá a tejet és 2 dl szénsavas ásványvizet, majd keverjük simára.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet és keverjük simára, csomómentesre (keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még ásványvizet).
Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára és hagyjuk legalább fél órát állni mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.
Végül enyhén olajozott palacsintasütőben, egyesével süssünk a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat.
Egy narancsnak reszeljük le a héját. Két narancsot filézzünk ki, majd vágjuk fel nagyobb kockákra. A másik két narancsnak facsarjuk ki a levét.
Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, adjunk hozzá 1 evőkanál hideg vizet és kezdjük el karamellizálni.
Amikor már szép világos barnára karamellizálódott, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott vajat és a reszelt narancshéjat, majd keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a kifacsart és a 100 %-os narancslevet, a likőrt (vagy rumot) a vaníliás cukrot, majd tegyük vissza a tűzre és kevergetve addig főzzük, míg elkezd kissé sűrűsödni. Ekkor adjuk hozzá a felkockázott narancsot, óvatosan keverjük össze és főzzük tovább 1-2 percig, arra figyelve hogy a narancskockák nehogy túlfőjenek, majd vegyük le a tűzről.
A kisült palacsintákat hajtsuk össze, majd helyezzük bele a narancsszószba és hagyjuk hogy kissé magába szívja a szószt.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd keverjük össze a mascarponekrémmel.
A mandulaforgácsot tegyük egy serpenyőbe, és állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérba, nehogy a meleg serpenyőben megégjen.
Tipp:
Tálaláskor helyezzünk 2 db palacsintát a tányérra és locsoljuk meg a narancsos szósszal, majd kanalazzuk mellé a mascarponekrémet, szórjuk meg a pörkölt mandulaforgáccsal és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »