Crepes suzette (francia narancsos palacsinta)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók kb 8 db palacsintához:
Palacsintához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás (nagy)
  • 2 tk cukor
  • csipetnyi só
  • 1 dl tej
  • 2-3 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 ek olaj (a sütéshez)

Narancsszószhoz:

  • 4 db narancs
  • 1,5 dl 100 %-os narancslé
  • 7 ek kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 0,5 dl narancslikőr (vagy rum)
  • 5 dkg vaj

Mascarpone krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 cs pörkölt mandulaforgács a szóráshoz

Elkészítése:

A tojásokat üssük bele egy tálba, sózzuk és szórjuk meg a cukorral, adjuk hozzá a tejet és 2 dl szénsavas ásványvizet, majd keverjük simára.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet és keverjük simára, csomómentesre (keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még ásványvizet).

Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára és hagyjuk legalább fél órát állni mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.

Végül enyhén olajozott palacsintasütőben, egyesével süssünk a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat.

Egy narancsnak reszeljük le a héját. Két narancsot filézzünk ki, majd vágjuk fel nagyobb kockákra. A másik két narancsnak facsarjuk ki a levét.

Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, adjunk hozzá 1 evőkanál hideg vizet és kezdjük el karamellizálni.

Amikor már szép világos barnára karamellizálódott, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott vajat és a reszelt narancshéjat, majd keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a kifacsart és a 100 %-os narancslevet, a likőrt (vagy rumot) a vaníliás cukrot, majd tegyük vissza a tűzre és kevergetve addig főzzük, míg elkezd kissé sűrűsödni. Ekkor adjuk hozzá a felkockázott narancsot, óvatosan keverjük össze és főzzük tovább 1-2 percig, arra figyelve hogy a narancskockák nehogy túlfőjenek, majd vegyük le a tűzről.

A kisült palacsintákat hajtsuk össze, majd helyezzük bele a narancsszószba és hagyjuk hogy kissé magába szívja a szószt.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd keverjük össze a mascarponekrémmel.

A mandulaforgácsot tegyük egy serpenyőbe, és állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérba, nehogy a meleg serpenyőben megégjen.

Tipp:

Tálaláskor helyezzünk 2 db palacsintát a tányérra és locsoljuk meg a narancsos szósszal, majd kanalazzuk mellé a mascarponekrémet, szórjuk meg a pörkölt mandulaforgáccsal és úgy kínáljuk.