Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zsiráf kalács recept

Zsiráf kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 60 dkg liszt
    • 3 dl tej
    • 4 ek cukor
    • 10 dkg margarin
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 tojás
    • 1 tojássárgája
    • csipet só

    Mintához:

    • 3 ek holland kakaópor
    • 1 tk fahéj
    • kevés víz

    Kenéshez:

    • 1 tojás fehérje
    • kevés tej és cukor

    Elkészítése:

    1 dl tejet 1 ek cukorral meglangyosítunk, majd az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk. Az élesztős tejből és a többi hozzávalóból begyúrjuk a tésztát.

    Ha alaposan kidolgoztuk a tésztát, akkor három részre osztjuk. Az egyik nagyobb legyen a másik kettőnél (tehát két kisebb, egyforma méretű legyen és egy nagyobb).

    2 ek kakaóport kikeverünk kevés vízzel (csak annyit adjunk hozzá, hogy kenhető masszát kapjunk), a legnagyobb tésztára kenjük és addig dagasztjuk, amíg homogén, szép sötét színű lesz mindenhol.

    1 ek kakaóport és 1 tk fahéjat kevés vízzel összekeverünk, majd beledolgozzuk az egyik kisebb tésztába.

    A tésztákat kb 20 percig pihentetjük. Ha megkeltek 7-7 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket hengerré formázzuk, olyan hosszúra, mint a sütőformánk (az enyém 30 cm).

    A fahéjas tésztából egyet kinyújtunk úgy, hogy a sötét hengereket teljesen bele tudjuk burkolni. A tészta közepét egy vonalban megkenjük tojás fehérjével, majd ráfektetjük a kakaós hengert, majd a fahéjas tészta széleit összecsípve befedjük teljesen a a kakaós hengert. Az összes sötét és fahéjas tésztával így járunk el.

    A fehér tésztákat akkorára nyújtjuk, hogy a fahéjas hengereket bele tudjuk burkolni (ahogyan az előbb a kakaósat), tojás fehérjével megkenve ráteszünk egy hengert és a tészta széleit összecsípjük, ezzel beburkolva a fahéjas tésztát. Az összes hengert beburkoljuk fehér tésztába.

    A kalácssütőt sütőpapírral béleljük. Az aljába teszünk 2 hengert, ennek a tetejére 3-at, végül legfelülre kerül a maradék 2. Fél órán át kelesztjük. Addig előmelegítjük a sütőt 175 fokra hőlégkeveréssel.

    Tojás fehérjével lekenjük a kalácsot, majd meleg sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből kevés cukros tejjel átkenjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek