Hozzávalók:
Tészta:
Mintához:
Kenéshez:
Elkészítése:
1 dl tejet 1 ek cukorral meglangyosítunk, majd az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk. Az élesztős tejből és a többi hozzávalóból begyúrjuk a tésztát.
Ha alaposan kidolgoztuk a tésztát, akkor három részre osztjuk. Az egyik nagyobb legyen a másik kettőnél (tehát két kisebb, egyforma méretű legyen és egy nagyobb).
2 ek kakaóport kikeverünk kevés vízzel (csak annyit adjunk hozzá, hogy kenhető masszát kapjunk), a legnagyobb tésztára kenjük és addig dagasztjuk, amíg homogén, szép sötét színű lesz mindenhol.
1 ek kakaóport és 1 tk fahéjat kevés vízzel összekeverünk, majd beledolgozzuk az egyik kisebb tésztába.
A tésztákat kb 20 percig pihentetjük. Ha megkeltek 7-7 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket hengerré formázzuk, olyan hosszúra, mint a sütőformánk (az enyém 30 cm).
A fahéjas tésztából egyet kinyújtunk úgy, hogy a sötét hengereket teljesen bele tudjuk burkolni. A tészta közepét egy vonalban megkenjük tojás fehérjével, majd ráfektetjük a kakaós hengert, majd a fahéjas tészta széleit összecsípve befedjük teljesen a a kakaós hengert. Az összes sötét és fahéjas tésztával így járunk el.
A fehér tésztákat akkorára nyújtjuk, hogy a fahéjas hengereket bele tudjuk burkolni (ahogyan az előbb a kakaósat), tojás fehérjével megkenve ráteszünk egy hengert és a tészta széleit összecsípjük, ezzel beburkolva a fahéjas tésztát. Az összes hengert beburkoljuk fehér tésztába.
A kalácssütőt sütőpapírral béleljük. Az aljába teszünk 2 hengert, ennek a tetejére 3-at, végül legfelülre kerül a maradék 2. Fél órán át kelesztjük. Addig előmelegítjük a sütőt 175 fokra hőlégkeveréssel.
Tojás fehérjével lekenjük a kalácsot, majd meleg sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből kevés cukros tejjel átkenjük.